Arbeitspapiere


Göbel, C.; Scheiper, M.; Teitscheid, P.; Müller, V.; Friedrich, S.; Engelmann, T.; Neundorf, D.; Speck, M.; Rohn, H.; Langen, N. (2017):
Nachhaltig Wirtschaften in der Außer-Haus-Gastronomie
Status-quo-Analyse – Struktur und wirtschaftliche Bedeutung, Nachhaltigkeitskommunikation, Trends.

Arbeitspapier 1 des NAHGAST Projekts.
Fachhochschule Münster, Institut für Nachhaltige Ernährung, Münster

Speck, M.; Rohn, H.; Engelmann, T.; Schweißinger, J.; Neundorf, D.; Teitscheid, P.; Langen, N.; Bienge, K. (2017):
Entwicklung von integrierten Methoden zur Messung und Bewertung von Speisenangeboten in den Dimensionen Ökologie, Soziales und Gesundheit.
Arbeitspapier 2 des NAHGAST Projekts.
Wuppertal Institut für Klima, Umwelt, Energie GmbH; Faktor 10 – Institut für nachhaltiges Wirtschaften gGmbH

Langen, N.; Dubral, R.; Rhozyel, M.; Speck, M.; Rohn, H.; Teitscheid, P. (2017):
Erkenntnisse zu Detailgrad und Gestaltung von Ernährungslabeln zur Abschätzung und Bewertung der Nachhaltigkeit einer Speise.
Arbeitspapier 3 des NAHGAST Projekts.
Technische Universität Berlin – Institut für Berufliche Bildung und Arbeitslehre, Bildung für Nachhaltige Ernährung und Lebensmittelwissenschaft

Langen, N.; Dubral, R.; Ohlhausen, P.; Bauske, E.; Speck, M.; Rohn, H.; Teitscheid, P. (2017):
Review von Interventionsstudien aus den Bereichen Nudging, Information und Partizipation und deren methodischer Fundierung sowie Ableitung von Stellschrauben zur Steigeung nachhaltigen Essverhaltens.
Arbeitspapier 4 des NAHGAST Projekts.
Technische Universität Berlin – Institut für Berufliche Bildung und Arbeitslehre, Bildung für Nachhaltige Ernährung und Lebensmittelwissenschaft

Ohlhausen, P.; Langen, N.; Speck, M..; Rohn, H.; Engelmann, T.; Teitscheid, P. (2017):
Analyse der Wirkung des Decoy-Effekts mit beschreibenden Namen.
Arbeitspapier 5 des NAHGAST Projekts.
Technische Universität Berlin – Institut für Berufliche Bildung und Arbeitslehre, Bildung für Nachhaltige Ernährung und Lebensmittelwissenschaft

Veröffentlichungen


2017

Engelmann, T.; Speck, M.; Rohn, H.; Bienge, K.; Langen, N.; Howell, E.; Liedtke, C. (2017):
Sustainability assessment of out of-of-home meals: potentials and obstacles applying indicator sets NAHGAST Meal-Basis and NAHGAST Meal-Pro
Paper presented at 11th International European Forum (Igls-Forum) on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2017, February 13-17, Innsbruck-Igls, Austria. http://dx.doi.org/10.18461/pfsd.2017.1735
Website

Langen, N; Rhozyel, M; Göbel, C; Speck, M; Engelmann T; Rohn, H; Teitscheid, P (2017):
Displaying Sustainability Related Information on Meals – The Role of Design and Information Depth from a Consumer’s Perspective.
Paper presented at 11th International European Forum (Igls-Forum) on System Dynamics and Innovation in Food Networks, 2017, February 13-17, Innsbruck-Igls, Austria. http://dx.doi.org/10.18461/pfsd.2017.1737
Website

Göbel, C.; Teitscheid, P.; Friedrich, S.; Langen, N.; Speck, M.; Engelmann, T.; Rohn, H. (2017):
Implementing sustainable business models in the hospitality sector with the help of a mission statement.
Paper presented at 11th International European Forum (Igls-Forum) on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2017, February 13-17, Innsbruck-Igls, Austria. http://dx.doi.org/10.18461/pfsd.2017.1734
Website

Langen, N.; Bauske, E.; Dubral, R.; Göbel, C.; Speck, M.; Engelmann, T.; Rohn, H.; Teitscheid, P. (2017):
Interventions to guide consumers towards sustainable nutrition out-of-home – the perspective of caterers vs. Guests.
Paper presented at 11th International European Forum (Igls-Forum) on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2017, February 13-17, Innsbruck-Igls, Austria.S. 339–348. http://dx.doi.org/10.18461/pfsd.2017.1736
Website
2016

Göbel, C.; Scheiper, M. L:; Friedrich, S.; Teitscheid, P.; Rohn, H.; Lukas, M.; Langen, N (2016):
Entwicklung eines Leitbilds zur „Nachhaltigkeit in der Außer-Haus-Gastronomie“,
in: Filho, Walter Leal (Hg.): Innovation in der Nachhaltigkeitsforschung – Ein Beitrag zur Umsetzung der UNO Nachhaltigkeitsziele. Berlin, Heidelberg: Springer, S. 1–22. https://doi.org/10.1007/978-3-662-54359-7_1
Website

Speck, M.; Göbel, C.; Schweißinger, J.; Teitscheid, P.; Rohn, H.; Langen, N. (2016):
Nachhaltigkeit in der Gemeinschaftsverpflegung – das Forschungsprojekt NAHGAST
in: Hauswirtschaft und Wissenschaft, Febr. 2016. S. 86–92.

Lukas, M.; Rohn, H.; Lettenmeier, M.; Liedtke, C.; Wiesen, K. (2016):
The nutritional footprint – integrated methodology using environmental and health indicators to indicate potential for absolute reduction of natural resource use in the field of food and nutrition,
Journal of Journal of Cleaner Production, Vol. 132, S. 161–170 https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2015.02.070

Grabs, J.; Langen, N.; Maschkowski, G.; Schäpke, N. (2016):
Understanding role models for change: A multilayer analysis of success factors of grassroots movements for sustainable consumption.
Journal of Cleaner Production, 134, Part A: 98-111;doi:10.1016/j.jclepro.2015.10.061.
2015

Langen, N.; Goebel, C.; Waskow, F. (2015):
The effectiveness of advice and actions in reducing food waste.
Waste and Resource Management, 168 (2):72-86; doi: 10.1680/warm.13.00036.
2014

Lukas, M; Scheiper, M-L; Ansorge, J; Rohn, H; Liedtke, C; Teitscheid, P (2014):
Nutritional Footprint – Ein Instrument zur Bewertung von Gesundheits- und Umweltwirkungen der Ernährung.
Ernährungsumschau 04/2014
Website
2013

Langen, N. (2013):
Ethics in Consumer Choice - An Analysis based on the Example of Coffee.
Springer Gabler: Wiesbaden
Website

Teitscheid, P. (2013):
Auf dem Weg zu einer nachhaltigen Ernährung.
Ernährungsumschau, 05/2013

Präsentationen

2017
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Lorenz, B.A.; Langen, N.; Schröder, V. & Göbel, C. (2017): Pre-Self-Commitment as a Means Towards More Sustainable Food Choices.

Poster presented at the 15th EAAE congress ‘Towards Sustainable Agri-Food Systems: Balancing between Markets and Society’, August 29-September 01, 2017, Parma, Italy.
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Bauske, E.; Langen, N.; Dubral, R.; Göbel, C.; Speck, M.; Engelmann, T.; Rohn, H.; Teitscheid, P. (2017): Interventions to Guide Consumers towards sustainable Nutrition out of home – the perspective of caterers vs. Guests.

Poster presented at 11th International European Forum (Igls-Forum) on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2017, February 13-17, Innsbruck-Igls, Austria.
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Engelmann, T.; Speck, M.; Rohn, H.; Bienge, K.; Langen, N.; Howell, E.; Liedtke, C. (2017): Sustainability assessment of out of-of-home meals: potentials and obstacles applying indicator sets NAHGAST Meal-Basis and NAHGAST Meal-Pro.

Poster presented at 11th Inter-national European Forum (Igls-Forum) on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2017, February 13-17, Innsbruck-Igls, Austria.
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Göbel, C.; Speck, M.; Langen, N.; Teitscheid, P.; Engelmann, T.; Rohn, H. (2017): Managing sustainable business models in the hospitality sector with the help of a mission statement.

Poster presented at 11th International European Forum (Igls-Forum) on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2017, February 13-17, Innsbruck-Igls, Austria.
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Rhozyel, M.; Langen, N.; Göbel, C.; Speck, M.; Engelmann, T.; Rohn, H.; Teitscheid, P. (2017): Displaying Sustainability Related Information on Meals – The Role of Design and Information Depth from a Consumer’s Perspective.

Poster presented at 11th International European Forum (Igls-Forum) on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2017, February 13-17, Innsbruck-Igls, Austria.
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2016
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Wirges, M.; Speck, M.; Bienge, K.; Liedtke, C.; Rohn, H. (2016): Canteen or Private Kitchen – Which Lunch is more sustainable?

Poster presented at the 10th International Conference on Life Cycle Assessment of Food, 19. - 21.10.2016, Dublin, Ireland..
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Speck, M.; Rohn, H.; Engelmann, T.; Teitscheid, P.; Langen, N. (2016): Indicator-based assessment for meals.

Presentation on the 20th Conference of the Environmental and Sustainability Management Accounting Network 2016 (EMAN), September 22-23, Lüneburg
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Göbel, C (2016): Entwicklung eines Leitbilds zur „Nachhaltigkeit in der Außer-Haus-Gastronomie“.

Präsentation auf dem HAW-Symposium "Innovation in der Nachhaltigkeitsforschung: ein Beitrag zur Umsetzung der UNO-Nachhaltigkeitsziele" 2016, June 13th, Hamburg
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2015
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Scheiper, M. L.; Lukas, M.; Teitscheid, P. (2015): The nutritional footprint: Discussing several health indicators and the practical usability in out-of-home-catering.

Poster presented at 12th European Nutrition Conference 2015 (FENS) , October 20-23, Berlin.
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Göbel, C.; Teitscheid, P.; Rohn, H.; Lukas, M.; Langen, N.; Scheiper, M-L. (2015): Development of a mission statement “sustainable food services” – first results from the Project NAHGAST: Developing, Testing and Dissemination of Concepts for Sustainable Production and Consumption in the food service sector.

Poster presented at the Global Cleaner Production and sustainable consumption conference, November 1 – 4, 2015, Barcelona, Spain
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Bauske, E.; Langen, N.; Dubral, R.; Göbel, C.; Speck, M.; Engelmann, T.; Rohn, H.; Teitscheid, P. (2017): Interventions to Guide Consumers towards sustainable Nutrition out of home – the perspective of caterers vs. Guests.

Poster presented at 11th International European Forum (Igls-Forum) on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2017, February 13-17, Innsbruck-Igls, Austria.
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Lukas, M.; Rohn, H.; Teitscheid, P.; Langen, N. (2015): Assesing sustainable limits for meals – first results from the projekt NAHGAST.

Poster presented at the Global Cleaner Production and sustainable consumption conference, November 1 – 4, 2015, Barcelona, Spain
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Rohn, H.; Lukas, M.; Engelmann, T.; Liedtke, C. (2015): Assessing sustainable limits for meals – first results from the project NAHGAST: Developing, Testing and Dissemination of concepts for sustainable production and consumption in the food service sector.

Paper presented at the World Resource Forum, October, 11 – 14, 2015, Davos, Switzerland
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